מתכוני פשטידות, לזניה, רוטב פסטו ועוד

פשטידת אספרגוס ושקדים     

החומרים:

2 קופסאות אספרגוס עבה

100 גר' שקדים קלופים

פפריקה מתוקה מעורבת בחריפה

לבצק התחתית:

1 חבילה מרגרינה

1 חבילה קמח תופח

1 מיכל שמנת חמוצה

למילוי:

250 גרם גבינה צהובה מגוררת

ספל מיונז

2 כפות מיץ לימון

אופן ההכנה:

ללוש החומרים לבצק ולשטוח בתבנית עגולה. לאפות כעשר דקות. לתבנית עגולה 26 מספיקה מחצית מכמות הבצק.

לבחוש חומרי המילוי לעיסה ולשטוח על הבצק האפוי

לסנן את קופסאות האספרגוס ולחתוך האספרגוס לאורכו ולהניח על מילוי הגבינה מנקודת המרכז כלפי חוץ.

לפזר מעל האספרגוס את השקדים קלופים והפפריקה.

לאפות 40 דקות בחום בינוני



קיש בצל         

החומרים:

לבצק:

1.25 כוס קמח

100 גר' מרגרינה

1/2 כוס מים

קצת מלח

למילוי:

1/2 ק"ג בצל

100 גר' מרגרינה

3 כפות שמן

קצת מלח

1 ביצה

1/2 כוס חלב

גבינה צהובה מרוסקת

אופן ההכנה:

לערבב את כל חומרי הבצק לבצק חלק, לשטח על תבנית ולאפות 10 דקות.

לחתוך את הבצל לחצאי טבעות, לטגן עם השמן והמרגרינה ולהפסיק לפני שמשחים. לסנן את הבצל ולהוסיפו לבצק האפוי.

לטרוף את הביצה ולערבבה עם החלב ולשפוך על הבצל. להוסיף מעל גבינה צהובה ולאפות עד שמתייבש.

לגיוון: ניתן במקום או על הגבינה לקשט בזיתים ו/או אנשובי.



פשטידה קלה 

החומרים:

כוס עדשים אדומים

גזר אחד

קופסא קטנה של פטריות קצוצות

בצל אחד

6-7 תפוחי אדמה

אופן ההכנה:

מבשלים את העדשים האדומים

מבשלים את תפוחי האדמה ומועכים לפירה

מקצצים את הבצל ואת הגזר

מטגנים את הבצל, הגזר, הפטריות, ואחר כך מוסיפים להם מלח, פלפל, רסק עגבניות ורוטב סויה לפי הטעם.

מוסיפים להם את העדשים המבושלים

לאחר ערבוב הירקות, שמים את הכל בפיירקס ומעל שמים את הפירה.

שמים מעל כמה קוביות של מרגרינה או חמאה.

מכניסים לתנור לחום בינוני עד שהפירה מתחיל להזהיב.



פשטידת חצילים             

החומרים:

2 חצילים

4 ביצים

3 כפות קמח תופח

1/2 כפית מלח

קורט פלפל שחור

שום

1/2 חבילה גבינה לבנה או שאריות של גבינות אחרות

100 גרם גבינה צהובה

3 כפות חמאה

שומשום

אופן ההכנה:

לחתוך את החצילים לריבועים. להרתיח כ- 15 דקות ולסנן.

להניח בתוך קערה את החצילים + כל המצרכים. לערבב ולשים בתוך תבנית פיירקס. להניח מעל 100 גרם גבינה מגורדת ומעל שומשום. לאפות עד שמשחים.



טוטש             

החומרים: (לתבנית אפיה גדולה מאד או שניים בינוניים (פיירקס מתאים ביותר)

2 קג' תפוחי אדמה

3 כוסות קמח

50 גר' שמרים

כפית סוכר

4-5 ביצים

1 בצל קטן קצוץ דק מאוד (או מגורר בפומפייה דקה)

1/4 כוס שמן

3-4 כפיות מלח

פלפל שחור

אופן ההכנה:

מגרדים את תפוחי האדמה על פומפייה דקה או מרסקים במאבד מזון (אך יש להזהר לא לאבד יותר מדי כדי לא לקבל רסק!). שמים תערובת התפו"א במסננת לניקוז הנוזלים.

שמים את הקמח בקערה גדולה ומיצרים בתוכו בור.   מערבבים את השמרים עם הסוכר ומעט מים פושרים ושמים בבור. מערבבים עם מעט מהקמח ומשאירים לטפוח כעשר דקות. מוסיפים את תפו"א ושאר המוצרים. מערבבים היטב, מכסים את הקערה במגבת ומשאירים לטפוח כשעה עד שעה וחצי. שמים 2-3 כפות שמן בתבנית ומכניסים לתנור חם למספר דקות עד שהוא מתחמם. שופכים את תערובת תפו"א לתבנית/יות ואופים בתנור חם (2000 ) לשעה עד שעה ורבע או עד שהפשטידה מקבלת גוון חום כהה.

המושחתים יותר מוציאים את הטוטש מהתנור, חותכים מיד לריבועים, פורסים אותם לרוחב ,מורחים בחמאה ואוכלים מיד כשהוא חם ופריך (חייבים לטעום אותו ככה לפחות

פעם אחת!). אך אפשר גם לחכות קצת ולאכול את הטוטש כתוספת למנה עיקרית.



פשטידה פשוטה             

מתכון שהמציא מיכאל לקראת שבועות

החומרים:

3 גזרים חתוכים לקוביות

3 תפוחי אדמה מגוררים בפומפייה

1/3 שקית אפונה קפואה שהורתחה קודם לכן

2 קישואים ארוכים חתוכים לקוביות

4 ביצים

גביע יוגורט

תבלינים: מלח פלפל (ראה הערה בסוף).

אופן ההכנה:

מערבבים את כל החומרים.

משמנים (בשמן) סיר חרס אובלי גדול.(מאותם סירים שאתם תמיד תמהים כיצד להשתמש בהם) ושמים בו כל החומרים המעורבבים. אופים בין 20 דקות לחצי שעה ללא כיסוי בתנור טורבו.

על הבלילה שמים משטח של גבינה צהובה (אפשר להוסיף רסק עגבניות או קטשופ). כחמש עד עשר דקות לפני ההגשה לוקחים מלאווח קפוא, שמים מעל לגבינה ככיסוי לפשטידה. על המלאווח שמים גבינת קצ'קבל צהובה. אופים מספר דקות בתנור החם. המלאווח נותן לפשטידה גוון של מאפה פריך.

יש לבדוק מדי פעם שהפשטידה מבושלת לפני שעוברים לשלב הכיסוי במלאווח.

אפשר לגוון ולשים רוזמרין ועלי דפנה בתחתית כדי לתת גוון ים-תיכוני למאכל או פפריקה אם רוצים גוון הונגרי.



פשטידת אטריות             

החומרים:

500 גר' אטריות (בצורת צינורות)

לתערובת:

2 גביעים שמנת חמוצה

1 קוטג'

3 ביצים

1 כף שטוחה מלח

מעט פפריקה חריפה

פטרוזיליה קצוצה או בצל ירוק קצוץ

אופן ההכנה:

מבשלים את האטריות ומסננים אותם.

מוסיפים לתערובת החומרים את האטריות, יוצקים את התערובת לתבנית מלבנית 20 X 30, אופים כחצי שעה בחום בינוני-גבוה, מקררים מעט וחותכים.

הערה: להשבחת הפשטידה כדאי להוסיף לתערובת גביע יוגורט.



פשטידת גבינה               

החומרים:

לבצק:

1 חב' מרגרינה

4 כפות שמן

1 כוס מים

1/2 כפית מלח

4 כוסות קמח

1 חב' אבקת אפיה

למלית:

2 חב' גבינה רכה

200 גר' גבינה מלוחה

1 ביצה טרופה

שומשום

אופן ההכנה:

מרתיחים בסיר: מים + מרגרינה, שמן ומלח.

מורידים מהאש ומוסיפים קמח ואבקת אפיה, לשים לבצק, מחלקים את הבצק ל- 2 חלקים.

מרדדים חלק אחד בתבנית מרובעת, ממלאים במלית ומוסיפים עוד שכבת בצק, מורחים בביצה ומפזרים שומשום.

אופים בחום בינוני 40 - 30 דק'.



פשטידת תרד עם גבינה  

החומרים:

תחתית בצק פריך או עלים

1 ק"ג תרד

1/4 ק"ג גבינה מלוחה

6 ביצים

2 יחידות בצל קצוץ מושחם במעט שמן

פלפל שחור

מלח

אופן ההכנה:

לרדד את הבצק על תבנית מלבנית.

שוטפים היטב את העלים, קוצצים לחתיכות (כאטריות) לא דקות ומבשלים במעט מים כ- 5 דקות.

טורפים את הביצים, מוסיפים גבינה מפוררת, בצל טרי או מטוגן, פלפל שחור, מלח ותרד, מערבבים ומניחים על הבצק ואופים כ- 30 דק' עד שהפשטידה מוכנה.



פשטידת כרובית             

החומרים:

חבילת כרובית קפואה (או כרובית טריה מבושלת קלות) חתוכה לחלקים בגודל בינוני

2-3 כפות מיונז

4 ביצים

3 כפות קמח

2 כפות אבקת מרק

מלח

פלפל

פרורי לחם

מרגרינה

אופן ההכנה:

לערבב את כל החומרים להוציא פרורי הלחם והמרגרינה.

לשמן תבנית, לפזר פרורי לחם ולשפוך את התערובת. לכסות בפרורי לחם ולפזר חתיכות מרגרינה מעל.

לאפות בחום בינוני עד השחמה.



פשטידת קישואים

החומרים:

5 קישואים בינוניים

3 בצלים

1.5 כוסות קמח אסם

3 ביצים

כף אבקת מרק ואסם

1/2 כוס שמן

1/2 כוס מים.

אופן ההכנה:

לרסק את הקישואים בפומפייה גסה. לקצוץ את הבצל. להוסיף קמח, ביצים ושאר החומרים. לבחוש הכל ביחד, לתבל במלח ובפלפל.

לאפות בתבנית פאי עגולה.בערך כשעה, בחום בינוני עד שהפשטידה תושחם.



פאי גבינה מלוח               

הנשים.

החומרים:

לבצק שק"ם:

גביע שמנת

חבילה קטנה קמח ואסם או 3 כוסות קמח וכפית אבקת אפיה.

חבילה מרגרינה

למלית:

3 גבינה שמנה (9%) או (5%)

3 ביצים

300 גרם גבינה צהובה מרוסקת

קצת מלח.

אופן ההכנה:

לערבב את חומרי הבצק. לשים בתבנית לפאי.

לערבב את חומרי המלית, ולשים מעל הבצק.

לאפות בחום בינוני.



קסרול של טונה               

חומרים:

שתי קופסאות טונה

1/2 2 ספלים של מרק פטריות

1/4 ספל מים

1 כף רוטב סויה

1 ספל של אגוזי קשיו שלמים

1 קופסא של פטריות, חתוכות לחצאים

2 ספלים של פסטה מבושלת (בצורת ספירלות)

1/4 ספל של בצל יבש קצוץ או בצל ירוק

1 ספל של סלרי קצוץ

פירורי לחם, קמח מצה או פתיתי תירס מרוסקים

אופן ההכנה:

סנן את הטונה ופורר אותה לחתיכות קטנות. ערבב ביחד מרק פטריות, מים ורוטב סויה. ערבב את הטונה, עיסת המרק ושאר החומרים. שים בתוך קערת קסרול עמוקה. פזר את פירורי הלחם קמח המצה או פירורי פתיתי התירס למעלה.

אפה ללא כיסוי בחום של 180 מעלות צלזיוס במשך 40 דקות.



ספגטי ברוטב עגבניות פיקנטי 

החומרים:

1 חבילת ספגטי או ספגטיני

2 קופסאות קטנות של רסק עגבניות

2 עגבניות שמנמנות ורכות מאד - חתוכות לפלחים גדולים

(עדיף לחלוט ולקלף אותן לפני כן - לא חובה)

3-4 כפות קטשופ (עדיף חריף)

1 בצל גדול קצוץ

3 שיני שום מעוכות

שמן לטיגון

2-3 כפות טבסקו (אם יש)

תבלינים: מלח, פלפל שחור, 1-2 כפות סוכר, המון המון אורגנו, כפית כמון, כפית קינמון, טיפ טיפונת אגוז מוסקט

אופן ההכנה:

מבשלים את הספגטי על פי ההוראות שעל החבילה. יש להשתדל לבשל אותו "אל דנטה" - לא רך מדי!!! ולקרר (עדיף לקרר במסננת תחת זרם מים קרים - כך הספגטי אינם ממשיכים להתבשל עקב החום).

בסיר גדול.משחימים את הבצל והשום על אש בינונית. כאשר הם שחומים למדי (לא יותר מדי) מוסיפים את רסק העגבניות והקטשופ ומבשלים כחמש דקות נוספות. מורידים את הסיר מהאש ומוסיפים לו מים, כראות עיני השף (יש האוהבים את הרוטב דליל יותר, ויש האוהבים אותו סמיך) - אני מוסיפה 2-3 כוסות.

מחזירים את הסיר לאש, מגבירים אותה לאש גדולה, מוסיפים את כל התבלינים, מביאים לרתיחה ומורידים את האש. בשלב זה ניתן להמשיך לבשל את הרוטב למשך חצי שעה או יותר - תלוי עד כמה רוצים שהוא יהיה סמיך או דליל.

כאשר הרוטב מוכן - מורידים מהאש ומוסיפים את הספגטי (שהתקרר מכבר) אל תוך הסיר עם הרוטב. מערבבים היטב (כדי שהרוטב יכסה את כל הספגטי) וטורפים ממנו מהר מהר (בעזרת כל כלי אוכל שהוא, או בלי - אם אין) לפני שמישהו אחר יאכל.



לזניה של גבינה צהובה ורוטב עגבניות

החומרים:

2 חבילות דפי לזניה מוכנים (ניתן לקנות בכל סופר או מכולת) - שלא צריכים בישול מוקדם!

(יש כאלו שכן צריכים בישול מוקדם - לא בבית ספרנו!)

3-4 חבילות גוש חלב לעצלנים או פרוסות גבינה צהובה טובה יותר למשקיעים

רוטב הספגטי מהמתכון הקודם

אופן ההכנה:

משמנים תבנית קטנה (לא של עוגה ענקית - משהו קטן יותר) ופורסים בתוכה שכבת דפי לזניה, שכבת רוטב, שכבת גבינה וחוזר חלילה, עד שנגמרים החומרים. השכבה הסופית צריכה להיות גבינה.

מכניסים לתנור או טוסטר אובן ואופים למשך חצי שעה עד 3/4 שעה (תלוי בתנור) עד שדפי הלזניה מוכנים (כשהטקסטורה והצבע שלהם הם כמו של ספגטי מבושל).



לזניה לעצלנים                

החומרים:

1 חבילת אטריות מרובעות

1 גביע גבינת קוטג'

2 ביצים

4 כפות קטשופ

כף אורגנו

גבינה צהובה פרוסה

אופן ההכנה:

להרתיח מים בסיר עם כפית מלח. להכניס את האטריות ולבשל עשר דקות.

להכניס למסננת, לשטוף את האטריות במים קרים. להכניס בחזרה לסיר את האטריות ולהוסיף את כל החומרים פרט לגבינה הצהובה ולערבב.

לקחת תבנית פיירקס, למרוח מרגרינה ולהכניס את כל התערובת. לקחת את הגבינה הצהובה ולשים על התערובת. להכניס לתנור בחום בינוני.

הלזניה מוכנה כאשר הגבינה מזהיבה (כחצי שעה).



קוגל

החומרים:

חבילה של אטריות דקות

4 - 5 ביצים (לפי הגודל)

בצל מטוגן

מלח, פלפל

אופן ההכנה:

מבשלים את האטריות, מסננים את המים.

מוסיפים את הביצים והבצל. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

מחממים השמן בתבנית לפני ששופכים את העיסה. משתמשים בתבנית פיירקס משומנת.

אופים 30 עד 40 דקות בחום בינוני עד שמזהיב.

גיוונים: זהו מתכון הבסיס. אמא של חביבה נוהגת להוסיף חתיכות של כבד עוף ובצל מטוגן.



קוגל ירושלמי  

החומרים:

1/2 קילו אטריות דקות בינוניות

3/4 כוס סוכר

4 ביצים

1 כפית קינמון

1 כפית פלפל שחור

לקרמל:

1/3 כוס שמן

1/3 כוס סוכר

אופן ההכנה:

לבשל את האטריות במי מלח כ- 5 דקות עד שתתחלנה להתרכך, לסנן, לשטוף במים קרים ולהחזיר לסיר.

להכניס למחבת את השמן ו- 1/3 כוס סוכר ולהכין קרמל (לבשל על אש גדולה תוך כדי ערבוב עד שהסוכר נעשה חום כהה). לצקת את הקרמל החם על האטריות ולערבב בכף עץ.

לערבב את הביצים, 3/4 כוס סוכר, קינמון ופלפל שחור, להוסיף לסיר האטריות ולערבב.

לשמן תבנית, לצקת את התערובת, לכסות (במכסה או בניר אלומיניום) ולאפות כשעה וחצי בחום בינוני.



רוטב פסטו     

החומרים:

זר בזיליקום (או אם אתם קונים את אותן חבילות אומללות בסופרמרקט - שתי חבילות)

1/2 כוס צנוברים

1/2 כוס שמן זית

3-4 שיני שום

100 גרם גבינת פרמזן

מלח

פלפל

אופן ההכנה:

מערבבים את כל החומרים במעבד מזון (עם סכין חד).

אם לא משתמשים מיד מקפיאים וכל פעם כשרוצים להכין רוטב חותכים כמה קוביות מן העיסה הקפואה ומכינים כמפורט להלן:-.

מחממים שמנת מתוקה בתוספת שתי כפות מהרוטב ומערבבים היטב (לוקח מספר דקות עד שהפסטו הקפוא מתערבב בתוך השמנת). מביאים את התערובת לרתיחה, מחלישים מעט את האש וממשיכים לערבב כף עץ עד שנהיה סמיך. שופכים על הפסטה.



מקרונים עם גבינה צפתית יבשה         

החומרים:

חבילת מקרונים דקים

1/2 כוס שמן

מלח

פלפל שחור

גבינה צפתית יבשה

אופן ההכנה:

כמו שאנחנו יודעים, להרתיח המקרונים במים עם קורט מלח עד שהם הופכים להיות רכים, לסנן את המקרונים ולהניח בצד. במקביל להניח על הלהבה סיר המכיל את השמן, מלח (לפי הטעם) ופלפל שחור. לחמם היטב את השמן.

לשפוך אל תוך הסיר את המקרונים ולטגן אותם במשך דקה - שתיים תוך כדי ערבוב. להוריד מהלהבה, למזוג לתוך צלחת ולגרד מעל גבינה צפתית יבשה והרבה גבינה.

להוסיף בצד את הביצה + סלט חסה- מתובל ברוטב שום.



בתאבון!



מתכונים תפריט ראשי