הורים | בית ספר להורים

בית ספר להורים
בית הספר להורים
שייכות, שיתוף, עידוד, גבולות, אווירה משפחתית
ארגז הכלים לחיזוק התא המשפחתי
התינוק סובל מגזים? יש מה לעשות!

מאת: אילת שלו, מטפלת בתינוקות הסובלים מגזים בשיטה אנרגטית ייחודית

אם הוא יונק, שאלה אם טרייה, למה יש לו גזים? כותבים הורים אחרים: כל ערב היא בוכה ונותנת לנו הרגשה שאנחנו ההורים הכי גרועים בעולם. הצילו!!

כאבי הבטן הנקראים "קוליק" הם נושא פופולרי מאד בכל מפגש של הורים צעירים. הם גורמים לתינוקות הפצפונים להתעוות מכאב ולצרוח שאוזני ההורים (וכל השכנים) נחרשות. הכאבים תוקפים את רוב התינוקות בחודשים הראשונים ורוב המומחים אומרים לנו "אין מה לעשות". האמנם?"

כך פתחה נירית שפירא (עיתונאית בעיתון "הורים וילדים" ומקימת ארגון "נשים קוראות ללדת") את הכתבה שלה "מתקפת גזים" –גיליון 179 - דצמבר 2002 "הורים וילדים ".

ואמנם כך הוא, המומחים העוסקים ברפואת ילדים, בלידה, בתזונת תינוקות אכן טוענים שהם לא ממש יודעים מה לעשות והרימו ידיים למול התופעה הכואבת כל כך לקטנטנים שלנו ולנו ההורים חסרי האונים.

חוסר אונים זו אולי ההגדרה המתארת בצורה הטובה ביותר את התחושות הקשות ואת הסבל שלנו ההורים המנסים להתמודד עם בכי קורע לב של תינוק המתפתל ומתכווץ מכאבי בטן. אנו מנסים לעזור לתינוק שלנו על ידי ערסול, נדנוד, מסג'ים, נסיעה ברכב, מנשא, קפיצה על כדור, תכשירים  או מיני פתרונות שונים ויצירתיים כמו להסתובב כל היום עם התינוק על הידיים ולרקוד סלסה קובנית לצלילים הנפלאים של בואנה ויסטה קלאב... ועוד ועוד...  ולרוב הקטנטן ממשיך בסבלו!   

הטענה הרווחת היא שגזים או "קוליק" הינה תופעה קיימת שצריך לעבור אותה ו"אין מה לעשות... זה פשוט עובר אחרי 3 חודשים....".

נכון, התופעה לרוב חולפת לה כלא הייתה בסביבות גיל שלושה חודשים, אך האם באמת חייבים לעבור את כל הסבל הזה בחודשים הראשונים ולהשלים עם האקסיומה המוכרת לנו כל כך "שאין מה לעשות" ?

תפיסת העולם שלי והניסיון שצברתי מוכיחים שבהחלט יש מה לעשות!!

בואו ננסה להבין מה זה קוליק וכיצד ניתן להתמודד עם הבעיה.

גילה רונאל – מטפלת טבעית, מדריכת הכנה ללידה, ומחברת הספר "טבעי ללדת" - אומרת: "מדובר בחוסר בגרות של מערכת העיכול עד גיל חצי שנה לפחות, והכנסת גורמים לא מתאימים למערכת עיכול לא בוגרת. יש תינוקות שנולדים עם מערכת עיכול בשלה יותר ואחרים שנולדים עם רגישות גבוהה יותר". יש מספר סיבות לתופעת "הגזים" אצל תינוקות וברוב המקרים כשמאתרים את הסיבה ניתן גם לעזור ואפילו למנוע את הסבל!!

 

 

האוכל של אמא

הנתונים מראים כי בערך 80% מהתינוקות סובלים מגזים. על פי ניסיוני ועל פי הסטטיסטיקה הפרטית שערכתי (1700 מטופלות; נתון היכול להוות בסיס למחקר מדעי-סביבתי) נוכחתי שבערך 94% מהתינוקות סבלו מגזים כתוצאה ישירה מהמזונות שאמם אכלה.

ישנם מזונות רבים מאד הגורמים לגזים, חלקם ידועים יותר וחלקם פחות אך מזונות אלו משתנים מתינוק לתינוק ומאמא לאמא וחשוב ביותר לאתר לכל אם את "גורמי הגזים" של התינוק הספציפי שלה. יש נטייה להורדה גורפת של מזונות  ונטייה זו יכולה להביא אם מיניקה למצב של רעב , תסכול ודיכאון , מה גם שלא תמיד נמצא הגורם הנכון לגזים והתינוק האומלל ממשיך לסבול. אני פוגשת לא מעט אמהות שהורידו מהתפריט שלהם המון מאכלים חשובים (כי כך היה כתוב בכתבה בעיתון או ככה חברה המליצה כי זה עבד על התינוק שלה...), ובכל זאת הגיעו אלי לפגישה כי התינוק שלהן לא הפסיק לצרוח!! אם מיניקה צריכה לאכול בצורה מגוונת ומאוזנת , זה חשוב ליצירת החלב ולא פחות חשוב לשמירת מצב הרוח והשפיות בתקופה שהיא בהחלט לא קלה. ברוב המקרים שאני פוגשת ניתן לראות קשר ישיר לגמרי בין המזון שהאם המיניקה אוכלת לבין הגזים של התינוק שלה. מספר ימים לאחר שהאם מפסיקה לאכול מאכלים מסוימים שנמצאו כגורמי הגזים לתינוק שלה, הגזים פשוט נעלמים !!! אני מקבלת דיווחים שהגזים נגוזו, וכמובן אין משמח מזה לתינוק שפתאום רואה וחווה את העולם מתוך שקט ושלווה , להורים טרוטי העיניים המגלים לפתע שהתינוק שלהם  הוא בעצם טיפוס רגוע וחייכן וכמובן לי ששמחה בשמחתם ומתמלאת ונטענת כל פעם מחדש!!

 

הנקה

סיבה נוספת לגזים אצל תינוקות יכולה להיות כתוצאה מטכניקת הנקה לא נכונה כלומר תפיסה לא אופטימלית של הפטמה או מעצם ניהול ההנקה. גזים אלו עלולים להיות כתוצאה משאיפת אויר בעת ההנקה או מיניקה לא יעילה שבה מקבל התינוק יותר מהחלב הראשוני ולא מגיע לחלב המאוחר יותר. ניתן לטפל בזאת בעזרת יועצת הנקה מומחית וחשוב לעשות זאת כמה שיותר סמוך ללידה כדי לאפשר לתינוק ללמוד לינוק יניקה נכונה ויעילה כבר בשלבים הראשונים של חייו.

 

גזים רגשיים

"גזים רגשיים" כפי שהם מכונים ברפואה האלטרנטיבית, הם סוג נוסף של כאבים שמהם סובלים התינוקות. יש תינוקות שהם רגישים במיוחד ויש להם קושי מסוים "לעכל" את החיים. הם חווים ומפנימים את חוויות החיים ולא תמיד מצליחים לעכל את כל עוצמת הרגשות והגירויים שמסביב. ניתן לטפל ולעזור בסוג כזה של גזים בעזרת פרחי באך שעובדים  ברמות הרגשיות ועוזרים לנפש שלנו לחוות את החוויות בצורה יותר מאוזנת. שוב, על פי המחקר הפרטי שלי כ- 5-6 אחוזים מהתינוקות סובלים  גם מגזים רגשיים  בנוסף לאוכל וברוב המקרים טיפול בפרחי באך פותר את הבעיה. (לעיתים נכון לתת גם לאמא וגם לתינוק את תמציות הפרחים כדי  לקבל תוצאה טובה יותר.)

 

מערכת השרירים והשלד

סיבה נוספת לגזים שאני מכירה (וזאת במקרים נדירים יותר) היא חסימות וליקויים בגוף או שיבוש בתפקוד מערכת השרירים והשלד (אוסטיאופתיה וקרניו-סקריאל). במצב כזה איתור המזונות וגם "פרחי באך" לא תמיד יכולים לעזור ואני לפחות ממליצה למטופלות שלי לפנות לאוסטיאופת או למומחה לקרניו-סקריאל המסוגל לאבחן ולטפל בליקויים הנ"ל. שיטת הטיפול , במקרה הצורך, הינה עדינה ביותר, לא פולשנית ועובדת נפלא על תינוקות.

 

לסיכום,  אנו נמצאים היום בעולם בו הפתיחות מרובה ,הרפואה האלטרנטיבית והחשיבה ההוליסטית תפשו להם מקום של כבוד וכבר נוכחנו וראינו שלא מעט סוגיות ובעיות שלא נמצאו להן פתרונות מדעיים/רפואיים, יכולות להיענות ובמקרים רבים גם להיפתר על ידי טיפולים מסוגים אחרים שונים ומגוונים.

אני  בעבודתי מאמינה במיגור בעיית הגזים מהשורש. על ידי הימנעות ממזונות מסוימים, נוכל להבטיח הרחקה של מקור הבעיה מגוף התינוק. בדרך זו לא נצטרך לטפל בסימפטומים באופן מקומי ונקודתי בעזרת תכשירים חיצוניים או נענועים בלתי פוסקים, בכל פעם שהתינוק סובל !! ואם עלה נושא התכשירים למניעת גזים, אני מאמינה בטבע שיצר את היכולת המופלאה שלנו האמהות להאכיל את התינוק שלנו במזון שהוא הטוב ביותר בשבילו (ואין לו מתחרים!!) , ובודאי הוא לא התכוון שנוסיף לו תוספות מלאכותיות שעל פי הדיווחים מהשטח (קרי מהאמהות) גם לרוב לא תמיד עוזרות!! האני מאמין שלי אומר (ואני יכולה להוכיח את התיזה) שלא חייבים לסבול וניתן לאפשר לתינוקות

נ ח י ת ה  ר כ ה  הרבה יותר לתוך העולם שלנו!!!

 

לייעוץ לשאלות ולטיפול   09-8827802 , 050-5582427  shalevayelet@gamil.com



הציפיה מילדנו  - התנהגות  - שייכות  - שיתוף  - עידוד  - גבולות  - אווירה משפחתית  - פינוק  - הגנת יתר  - לחץ הורי  - ביקורת  - אושר  - עוד מאמרים  - למה חשוב לערוך צוואה