קורס הטיס של חיל האוויר הישראלי מכשיר אנשי צוות אוויר, בכלי טיס - לתפקידי: טייסי קרב, טייסי תובלה וטייסי מסוקים, נווטי קרב ונווטי תובלה ומכוננים. תפקידים אלו דורשים שילוב ייחודי של יכולת כקצין, מפקד, כלוחם וכישורים טכניים ברמה גבוהה. השירות כאיש צוות אויר כורך מחובו הפעלת כלי-טיס ומערכות נשק מהחדישים והמתקדמים בעולם.

דרישות מיוחדות
הקורס מיועד לחיילים וחיילות. הפרופיל הרפואי המינימלי לקבלה לקורס הוא פרופיל 82 ללא סעיפים פוסלים. הסעיפים הרפואיים הפוסלים העיקריים (בלי קשר לגובה הפרופיל): מחלת אסטמה פעילה, מיגרנות (התקפי כאב ראש כרוניים), בעיות אורטופדיות קשות ובעיות שמיעה

תהליך המיון - מיון המועמדים לקורס טיס
המועמדים לקורס הטיס של חיל האוויר מגיעים מבין אזרחי ישראל המיועדים לשירות ביטחון (מלש"ב), או כל חייל אחר המשרת בצה"ל בעל נתונים אישיים מתאימים שביקש העברה לקורס טיס. אלו עוברים סדרת מיונים ארוכה המיועדת להבטיח את התאמתם המרבית של החניכים בקורס לתפקיד. ראשית הסדרה במבחנים פסיכוטכניים מיוחדים בלשכת הגיוס - בדיקת קואורדינציה, כושר טכני מעשי, תפיסה צורנית, הבנה טכנית עיונית.
המועמדים שעוברים את הבדיקות מוזמנים למבחנים פסיכוטכניים ופסיכולוגיים נוספים ביחידת המיון של חיל האוויר - בדיקת חלוקת קשב, מבחני אישיות, תפיסה מרחבית, ראיון עם פסיכולוג ומבחנים בסיסיים לבדיקת כושר טיסה. השלב הבא הוא בדיקות רפואיות ביחידת רפואה אווירית (ירפ"א) - בדיקת דגימות במעבדה, בדיקות ראייה ועיניים, בדיקות שמיעה, אק"ג, אף אוזן גרון ובדיקות נוספות.
מועמד שסיים בהצלחה את כל אלו מוזמן לגיבוש בן שישה ימים הנערך טרם הגיוס בבית הספר לטיסה וכולל סדרת מיון מרוכזת, הכוללת מאמץ גופני, תרגילי מנהיגות ומחשבה במצבי לחץ ומבדקים נוספים. מפקדי הכיתות (מ"כים) והמחלקות בגיבוש הם תערובת של חניכים בשלב מסלולים של קורס הטיס, חניכים בקורס מדריכי-טיסה (מדר"ט), או חניכי קורס אימון מבצעי (קא"ם). עם זאת, הסמלים בגיבוש אינם טייסים, אלא קצינים בחטיבת הנ"מ של חיל האוויר.

משך הקורס
הקורס נחשב לאחד מהקורסים היוקרתיים ביותר בצה"ל. משכו שלוש שנים, ונערך, ברובו, בבית הספר לטיסה בבסיס חצרים (ליד באר שבע). בוגרי הקורס מקבלים דרגת סגן, ותואר ראשון מטעם אוניברסיטת בן-גוריון. הבוגרים מתחייבים לשירות קבע בן תשע שנים. בממוצע, רק אחד משישה חניכים זוכה לסיים את הקורס בהצלחה. חניכי הקורס מכונים פרחי טיס, בהמשך הקורס, החל משלב ה"ראשוני" הם מכונים צוערי טיס.





שלבי הקורס ותכני העשרה במהלך קורס טיס

שלב מכין
השלב הראשון, נמשך כשישה חודשים. כולל טירונות חי"ר בבית הספר לחי"ר של חיל האוויר (ביסל"ח) (שבעה שבועות), לימודים אקדמיים במקצועות הריאליים (מתמטיקה ופיזיקה כחלק מ"חטיבת לימודי התעופה" וקורס תולדות צה"ל) (שמונה שבועות) וטיסות מיון במטוס G-120A ("סנונית") ("צ'ק סנונית", ארבעה שבועות). לוחמים או קצינים שעברו בהכשרתם טירונות רובאי 05 פטורים משלב הטירונות. סמל הכותפת במהלך השלב המכין הוא כותפת כחולה. בשלב זה ובמרבית השלבים שאחריו חובשים החניכים כומתה בעלת פס לבן סביב שוליה, ורקע לבן מאחורי סמל חיל האוויר.
שלב בסיסי
שלב זה נמשך כחמישה חודשים. שלב קרקעי, שכולל סדרות חי"ר מורכבות (ניווט, הישרדות ועוד), קורס צניחה, סדנת מילוט, הסמכה לקצונה ולימודים אקדמיים (חמישה שבועות).סמל הכותפת במהלך השלב הבסיסי הוא כותפת כחולה עם פס לבן אחד. בסיום השלב מקבלים החניכים סיכת צוות אוויר, המקבילה לסיכת המ"מ המוענקת לבוגרי בית הספר לקצינים. מיד לאחר סוף חמשת החודשים של הבסיסי עוברים החניכים טיסות מבחן במטוס צוקית, שבסופן יוחלט על חלוקתם למגמות הטיסה - קרב, מסוקים, נווטים ומכוננים. חניכים שמודחים מהקורס בשלב טיסות המיון, יכולים לבקש להתקבל לקורס מפעילי כטב"מ (כלי טיס בלתי מאויש, שירות הכפוף לתהליכי מיון נוספים והתחייבות לשירות קבע ממושך), או לבחור לשרת כקצינים בחיל - בתפקיד בקרים או קציני מודיעין.
שלב ראשוני
בשלב זה, הנמשך כשישה חודשים, מחולקים החניכים למגמות ולומדים מיומנויות הטסה בסיסיות של המטוס. המגמות השונות, אליהם מתחלקים החניכים הינם: קרב, נווטי קרב, נווטי תובלה, מסוקים ומכונני קרנף או ראם. סמל הכותפת במהלך שלב הראשוני הוא כותפת כחולה עם שני פסים לבנים (וסיכת צוות אוויר).
שלב שנת ההשכלה
שנת לימודים אקדמאים המורכבת משני שלבים: שלב מבואות ושלב מסלולים. בשנה זו נרכש חלק הארי בלימודי התואר הראשון באחד מארבעת התארים: כלכלה ומנהל, מתמטיקה ומחשבים, פוליטיקה וממשל, מערכות מידע. התואר מוענק על ידי אוניברסיטת בן גוריון ומנוהל בבית הספר לטיסה על ידי מרצים מטעם האוניברסיטה. שלב זה נמשך שנה. סמל הכותפת במהלך שלב המבואות הוא כותפת כחולה עם פס לבן רחב. סמל הכותפת במהלך שלב המסלולים הוא כותפת כחולה עם פס לבן רחב ופס לבן דק. בשלב זה, החניכים מחליפים את הכומתה בכובע קסקט.
שלב מתקדם
שלב הטיסה השני בקורס, בו נרכשות מיומנויות טיסה מתקדמות במגמות השונות בבית הספר לטיסה על מטוסי סקייהוק, צוקית, צופית, קרנף, ראם, ינשוף וקוברה. שלב זה נמשך חצי שנה. בסיום הקורס עומדים הבוגרים והבוגרות על מגרש המסדרים בבית הספר לטיסה כשבידם: תואר ראשון, דרגות הסגן וכנפי הטיסה במגמות הטיסה הבאות: טייסי קרב, תובלה ומסוקים, נווטי קרב ותובלה ומכונני טיסה בטייסות התובלה הכבדות בחיל. סמל הכותפת במהלך השלב המתקדם הוא כותפת כחולה מבד עם פס לבן עליו רקום משולש.
סיום הקורס
לאחר כשלוש שנים מתחילת הקורס, ושבועיים לפני השלמתו, בודקת ועדה מיוחדת את כלל הצוערים, ובה מוחלטת זהותם הסופית של מסיימי הקורס. כך מתאפשרת מתן הזדמנות אחרונה לצוערים חלשים להוכיח את עצמם. בסיום הקורס עומדים הבוגרים והבוגרות על מגרש המסדרים בבית הספר לטיסה כשבידם: תואר ראשון, דרגות הסגן וכנפי הטיסה במגמות הטיסה הבאות: טייסי קרב, תובלה ומסוקים, נווטי קרב ותובלה ומכונני טיסה בטייסות התובלה הכבדות בחיל.
הערות
במהלך הקורס נרכש תאור אקדמאי ( BA או BSC ) בסיום הקורס מוענקת דרגת סגן. מחוייבת חתימה לקבע של 9 שנים. נשים מחוייבות לשרות חובה של 3 שנים ושרות מילואים מלא.
לפרטים ובירורים
* 03-7377754 * 03-7371686 * 03-7374569 * 03-7373986 פקס: 03-7377759
דוא"ל: air133@idf.gov.il






קישורים ומידע נוסף


אתר חיל האוויר הישראלי - www.iaf.org.il - באתר חיל האוויר ניתן למצוא מידע על החיל, היסטוריה צבאית של החיל, מידע לפני גיוס, יחידות המיון, תפקידים, מידע על המכללה הטכנולוגית של חיל האויר ועוד.

מוזיאון חיל האוויר הישראלי - www.iaf-museum.org.il - ייעוד המוזיאון: להוות מרכז לאומי שתפקידו לשמר את מורשת חיל-האוויר, לחקור אותה, להציג ולהנחיל אותה, לציבור ישראל ככלל ולדורות הבאים של לוחמי וחיילי חיל-האוויר בפרט, על מנת לקרב אותם לחיל ולמורשתו תוך יצירת זיקה ויחסי גומלין ביניהם. באתר מידע חדשות, מחקרים ומידע על טיסים וקצינים בכירים ששרתו בחיל האוויר הישראלי.

עמותת חיל האוויר - www.amutaiaf.org.il - המטרות העיקריות של העמותה הן: טיפוח מורשת חיל האויר, קיום הזיקה בין חיל האויר לפורשיו, הידוק הקשר והעזרה ההדדית בין החברים וקשר עם המשפחות השכולות.

בית חיל האוויר - www.iafc.org.il - בית חיל האויר הוקם כמשכנה של העמותה ומשמש מוקד לפעילותה ולפעילות חיל האויר והציבור הרחב

מכון פישר למחקר אסטרטגי אויר וחלל - www.fisherinstitute.org.il - מכון פישר למחקר אסטרטגי אויר וחלל נוסד ע"י עמותת חיל האויר המאגדת את פורשי שרות הקבע של חיל האויר הישראלי במטרה לפתח את החשיבה ואת השיח הציבורי במדינת ישראל, בתחומי התעופה והחלל. פעילויות המכון העקריות : ארגון כנסים וימי עיון , ביצוע מחקרים, פרסום מאמרים וניירות עמדה , והפעלת מרכז מידע ייחודי בתחומי התעופה והחלל.

משחקים
F15
מטוס קרב F15
טילי פטריוט
טילי פטריוט
מלחמת אוויר קרקע
מלחמת אוויר קרקע
ספיטפייר
ספיטפייר