קורס חובלים - מאפייני תפקיד החובל בחיל הים הישראלי
תפקידו של הקצין הימי הנו תפקיד קרבי ייחודי הדורש מיומנות גבוהה בפיקוד על צוות לוחמים ותפעול טכנולוגיות לחימה מתקדמות ומסווגות מהמובילות בעולם.
הקצין הימי - החובל, עובר הכשרה מגוונת, עיונית ומעשית, במסגרת קורס החובלים. בסיום ההכשרה מוסמך החובל לפיקוד בספינות הטילים של חיל הים, בצוללות ובכלי הבטחון השוטף .
תפקיד החובל מתאים למעטים שכן הוא דורש שילוב של מספר תכונות אישיות : קור רוח, חדות מחשבה, יכולת קבלת החלטות במצבי לחץ, אמינות, רעות, רמה אישית גבוהה, שאיפה למצויינות וחתירה למגע...
במהלך ההכשרה מצטרפים צוערי קורס חובלים להפלגות מבצעיות ולפעילויות חשאיות בכל אזורי הים התיכון והים האדום, הרחק מחופי הארץ.
ההכשרה בקורס חובלים כוללת לימודים אקדמים לתואר ראשון באוניברסיטת חיפה.

תנאי הקבלה לקורס חובלים
1. סדרת מיון ראשונית (יום שדה).
2. יום מיון בביתן חיל הים בתל השומר הכולל מבחנים פסיכוטכניים ופסיכולוגיים.
3. סדרת מיון פיסי (גיבוש) שמשכה 4 ימים, הנערכת לפני הגיוס.
על מנת להגיע לקורס חובלים אינך חייב להתייצב ליום הסיירות. במידה ונתוניך האישיים והרפואיים מאפשרים לך להתמיין, תזומן ישירות ליום מיון בביתן חיל הים. יום המיון כולל מבחנים פסיכוטכניים ופסיכולוגים. במידה ותעבור בהצלחה את המיון בביתן חיל הים תזומן לגיבוש חובלים בן ארבעה ימים המתקיים בבסיס ההדרכה של חיל הים בחיפה.
במידה ותבחר להתייצב ליום הסיירות, עליך לסמן בעדיפות גבוהה את רצונך להתמיין לקורס חובלים. העוברים בהצלחה שימצאו מתאימים יזומנו ליום מיון בביתן חיל הים בתום יום הסיירות.
במידה ואינך זכאי/ת ליום סיירות - תוכל להתמיין לקורס חובלים דרך "מאתר צדדי" (מדור סיירות) במידה ונתוניך האישיים מתאימים.

מסלול הכשרה - קורס חובלים
קורס חובלים נמשך 27 חודשים המחולקים ל 5 שלבים :
שלב בסיסי - מתמקד בהקניית עקרונות החיילות הבסיסית בים. השלב כולל הסמכה לפיקוד על סירת גומי וניהול גשר הפיקוד של אניית סוחר במהלך הפלגה לחו"ל.
שלב מתקדם - מתמקד בפיקוד על כלי הבט"ש, באיתור והשמדת פח"ע, זיהוי ושיבוש הברחות אמל"ח ונטרול איומים בים.
שלב אקדמיה - לימודים אקדמים לתואר ראשון המשלבים לימודי ים.
שלב ייעודי - מתמקד בלימוד הפעלה של ספינות הטילים והצוללות של חה"י וכן בפיקוד על צוותי לוחמים בפעילות מבצעית.
שלב ייעודי שהייה התנסות מעשית בשטח כחלק מצוות אורגני של כלי השייט. במהלך הקורס תבחן על חומר עיוני רב, וכן על יכולות פיקוד ומנהיגות במצבי לחץ, תוך מאמצים פיזיים.

בקורס 3 מגמות
מגמת השייט - לימוד ימאות, ניווט, לחימה בזירה הימית, מערכות נשק וגילוי ופיקוד על כלי שייט.
מגמת מכונה - לימוד מערכות הספק הנעה וחשמל המשולבים בלימודי פיסיקה תוך כדי שימת דגש על קבלת החלטות מקצועיות הקשורות במערכות.
מגמת אלקטרוניקה - לימודי מערכות האלקטרוניקה המתוחכמות שנמצאות על ספינות הטילים וכן הכשרה לקצין לוחמה אלקטרונית (שיבוש והטעיית טילים ומכ"מים).

תאור התפקיד
לבוגרי קורס חובלים מוענקת דרגת סגן משנה, והם משובצים בכלי השיט בהתאם להתמחות שעברו.
- בוגר מגמת שיט משובץ לתפקיד קצין משמרת ולתפקיד סגן קצין מחלקה בסטי"ל / בצוללת, ובהמשך משובץ לתפקיד קצין מחלקה או מפקד דבור/ה.
- בוגר מגמת מכונה משובץ לתפקיד קצין משמרת מכונה ולתפקיד סגן קצין מחלקה בסטי"ל / בצוללת, ובהמשך לתפקיד קצין המחלקה.
- בוגר מגמת אלקטרוניקה משובץ לתפקיד קצין לוחמה אלקטרונית ולתפקיד סגן קצין מחלקת אלקטרוניקה, ובהמשך לתפקיד קצין המחלקה.
לאחר שירות בתפקיד קצין מחלקה בכלי שיט, משובץ הקצין לתפקידי פיקוד במערך הספינות, ההכשרה והמטה של חיל הים.

הערות
המועמדים שיתקבלו לשייטת יחוייבו לחתום בין 53 ל 61 חודשי שירות מתום הכשרתם לפי צורכי חיל הים. כמו כן, לפרטים נוספים ניתן לפנות למרכז המידע של חיל הים בטל` מספר 03-7377777 או פנה/י בכתב אל: חיל הים, מדור איתור צוות ים, ד.צ. 01010 צה"ל על מנת לבדוק את התאמתך לקורס חובלים ללא צורך ביום סיירות. - פנה/י בפקס מס`: 03-7376123.





תפקידים יחודיים בחיל הים - לוחמה ומסלולי לוחמים

קישורים ומידע נוסף

אתר חיל הים הישראלי - www.navy.idf.il - באתר חיל הים ניתן למצוא מידע על החיל, היסטוריה צבאית ומורשת של חיל הים, מידע לפני גיוס, מקצועות בחיל הים, מידע על כלי שיט, יחידות מובחרות, יחידת הקומנדו הימי שייטת 13, קורס חובלים, שייטת 3 - ספינות טילים, צוללות ועוד.

מוזיאון חיל הים הישראלי - www.amutayam.org.il - באתר מידע על פעילות עמותת חייל הים, הנצחה, מידע על מוזיאון חיל הים ועוד.

עמותת עטלף - www.atalef.org.il - עמותת יוצאי שייטת 13. תורמת לשמירת הקשר עם אנשי  המילואים ,לוחמים ואנשי היחידה ,פועלת להנצחתם של הנופלים ומסייעת לחברים רבים בעת  הצורך.

עמותת דולפין - www.dolphin.org.il - מטרתה לאגד את יוצאי שייטת הצוללות של חיל הים הישראלי והשרשת מסורת היחידה, תוך שימור מסורת וההסטוריה של שייטת הצוללות.